Ce este un pansament alginat?

- Jan 13, 2020-

Ce este un pansament alginat?

Pansamentele cu alginate biodegradabile făcute din alge marine datează de cel puțin cincizeci de ani, iar alginatul disponibil comercial este disponibil din 1983. Adesea folosite pe răni cu exudat greu, alginatele folosite pentru producerea acestor pansamente sunt obținute dintr-o varietate de alge marine recoltate în întreaga lume. În mod obișnuit subutilizat, aceste pansamente nu sunt bine studiate și documentate în literatura medicală în comparație cu alte pansamente moderne.

Compoziția pansamentului alginat

Utilizarea timpurie a pansamentului de alginat a constat din fibre de alginat de calciu formate într-un lână liber. Recent, această structură a fost îmbunătățită prin împletirea fibrelor, astfel încât pansamentul este mai puternic atunci când devine îmbibat cu sânge sau exudat. Pansamentele alginate pot absorbi de 15-20 de ori greutatea proprie în exudat și sunt fabricate într-o serie de produse, inclusiv foi plate, frânghii și panglici. Pansamentele de frânghie și panglică sunt utilizate pentru a împacheta rănile cavității, în timp ce foile plate sunt utilizate pe rănile de suprafață. Unele produse sunt autoadezive, dar este adesea folosit un pansament secundar adecvat pentru a menține alginatul la locul său și a conține exces de exudat.

Alginatul de sodiu este utilizat în unele produse pentru a îmbunătăți gelifierea. Alte produse îmbunătățesc stabilitatea folosind alginat uscat prin congelare. Natura gelului depinde de grupele M, G și MG conținute în alginat. Pansamentul alginat cu grupuri M ridicate are aspect molecular și plat, asemănător panglicii și formează un gel mai rapid, mai moale și mai elastic. Pansamentul cu alginat bogat în G creează un gel mai asemănător și catarat, care se formează mai lent. Pansamentele cu alginat bogat în G sunt ușor de îndepărtat intacte, în timp ce pansamentele cu alginat bogat în M tind să se dizolve, deși pot fi îndepărtate cu irigare folosind soluție salină. Notă: Acești alginați care „dizolvă” nu trebuie niciodată puse într-un tract sinusal sau o rană tunelară.

Unele produse de pansament cu alginat au de asemenea materiale antimicrobiene, cum ar fi argintul. În general, acestea trebuie utilizate numai în conformitate cu cele mai bune practici de pansamente antimicrobiene pentru o perioadă de maximum 14 zile, pe bază de prescripție medicală. Consultați întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale producătorului.

Cum ajută Alginate Dressing la vindecare?

Atunci când este folosit pentru a îmbrăca o rană care emană puternic, ionii de calciu din pansament interacționează cu ionii de sodiu din fluidul plăgii. Această reacție face ca fibra din pansament să se umfle și să se dizolve parțial într-un gel. Cât de mult se umflă pansamentul alginat depinde de compoziția chimică a produsului și de sursa botanică

Rănile indicate pentru pansament alginat

Alginatele pot fi utilizate într-o varietate de situații de răni. Cu răni dure, care produc și exudat, pansamentul cu alginat oferă o acoperire umedă pentru a preveni uscarea plagii și pentru a permite vindecarea mai rapidă a plăgii. Situațiile obișnuite de plagă în care se poate aplica pansament cu alginat sunt:

· Ulcere sub presiune

· Ulcerații ale piciorului diabetic

· Rănile cavității

· Ulcerații ale picioarelor venoase

· Rănile postoperatorii

· Rănile traumatismelor

· Arsuri parțiale cu grosime

De cele mai multe ori, pansamentele cu alginat pot fi lăsate neschimbate timp de 5-7 zile, dacă nu se atinge capacitatea de exudat. În cazul rănilor infectate, patul ranilor trebuie inspectat zilnic.

Pași în utilizarea pansamentului alginat

În general, utilizarea unui pansament cu alginat este un proces simplu care urmează cele mai bune practici de îngrijire a rănilor:

1. Folosiți soluție salină (sau demachiant pentru răni) pentru a curăța zona plăgii.

2. Îndepărtați rana uscată.

3. Așezați pansamentul alginat pe rană.

4. Dacă este necesar, așezați un pansament secundar deasupra alginatului pentru a-l ține pe loc și pentru a absorbi excesul de lichid.

5. Inspectați zilnic pansamentul, examinând zilnic locul plăgii dacă este infectat.

6. Schimbați bandajul o dată la 5-7 zile sau când scurgeți de la margini sau în bandajul secundar.

7. Când îndepărtați pansamentul cu alginat, folosiți soluția salină pentru a o umezi mai întâi și a evita deteriorarea

8. Dacă pansamentul se lipește de rană, folosiți irigarea cu soluție salină pentru a clăti.

Beneficiile pansamentului alginat

Alături de un excelent absorbant, pansamentele cu alginat protejează zona afectată de infecțiile bacteriene și mențin un mediu umed care promovează vindecarea mai rapidă și mai eficientă. Pansamentul alginat este ușor de aplicat și are o manipulabilitate ridicată. Mai mult decât atât, puțini indivizi sunt alergici la alginați.

Contraindicații

Pansamentul alginat nu este un tratament adecvat pentru o rană care sângerează puternic sau pentru rănile care sunt uscate sau au exudat minim. De asemenea, nu sunt o alegere bună pentru implanturi chirurgicale sau arsuri de gradul al treilea. Alte contraindicații sunt o alergie la oricare dintre componentele din pansament. De asemenea, trebuie să se utilizeze prudență în utilizarea pansamentului pe tumori sau orice rană cu vase de sânge expuse, deoarece îndepărtarea pansamentului poate provoca sângerări proaspete.

Deși nu este la fel de cunoscut ca și alte tipuri de pansament, pansamentul cu alginat are proprietăți care îl fac o alegere bună pentru o varietate de tipuri de răni, în special rănile care necesită un pansament absorbant.