Ce este o rană cronică?

- Dec 01, 2020-

Ce este o rană cronică?

O rană este orice ruptură a pielii sau a țesutului profund. În mod normal, pielea se vindecă rapid pe cont propriu. Rănile care nu se vindecă ușor se numesc răni cronice. Au nevoie de îngrijire specială pentru a se vindeca. Rănile cronice pot rezulta din:

● Răni chirurgicale care se redeschid

● Pielea care se descompune atunci când există o presiune prea mare pe o zonă osoasă (ulcere de presiune)

• Leziuni ale picioarelor sau picioarelor cauzate de o circulație slabă (ulcere arteriale sau venoase)

● Pierderea circulației și senzație de diabet zaharat (ulcere diabetice)


De ce nu se vindecă rănile mele mai repede?

Uneori bacteriile (germenii) sunt problema. Când aveți o rană deschisă, este ușor pentru bacterii comune din piele pentru a obține în interiorul. Bacteriile din rană se numesc contaminare. Nu toate contaminarea este rău, totuși.

● Dacă bacteriile sunt în rană, dar nu se reproduc și nu cauzează o problemă, aceasta se numește colonizare.

● Infecția înseamnă că bacteriile se reproduc, deci sunt mult mai multe. Ele invadează țesutul moale și previn vindecarea.

Alți factori care lent vindecarea rănilor includ:

● Nutriție slabă

● Anumite boli, ar fi diabetul sau bolile ficatului, rinichilor sau plămânilor

● Anumite tratamente, ar fi chimioterapia sau

● Fumatul

● Obezitatea


pot ajuta rana mea vindeca?

Toate rănile se vindecă în același mod. În primul rând, noul țesut roșu se acumulează în partea de jos. Apoi, pielea nouă crește de la margini și acoperă țesutul roșu. Rana ta se va vindeca cel mai repede dacă creezi cele mai bune condiții pentru ca țesutul nou să crească. Acest lucru înseamnă păstrarea rana curată, caldă și umedă. Iată ce trebuie să faceți:

● Spălați-vă pe mâini. Cel mai important lucru pe care tu și îngrijitorii dumneavoastră îl puteți face pentru a preveni infecția este să vă spălați pe mâini. Puteți folosi săpun și apă, sau un alcool pe bază de mână freca. Spălați înainte și după atingerea plăgii.

● Păstrați un pansament curat pe rană. Pansamentele țin departe germenii și protejează rana de răniri. Ele ajuta, de asemenea, absorbi lichidul care se scurge din rană și ar putea deteriora pielea din jurul ei.

● Aveți grijă. Protejați rana de traume sau răniri. Nu lăsa nimic să-l atingă sau să-l lovească.

● Mănâncă corect. Consumul de alimente dreapta dă corpul tau blocuri de constructii de care are nevoie pentru a vindeca. O listă de alimente pentru vindecarea rănilor bine se găsește aici.

● Dacă rana este pe picior sau gleznă, păstrați-o fără contaminare a spălării apei de pe partea superioară a corpului de la duș sau baie. Rana trebuie ținută uscată cu capace impermeabile sau ridicată într-un scaun de duș pentru a împiedica scurgerea apei contaminate din partea superioară a corpului peste rană.