Șase lucruri pe care mama ta nu ți le-a spus niciodată despre îngrijirea rănilor.

- Nov 25, 2020-


1. Unele răni nu se vindecă niciodată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește îngrijirea paliativă ca o abordare pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor acestora care se confruntă cu boli care pun viața în pericol.1 se aplică acest lucru îngrijirii rănilor? Îngrijirea paliativă a rănilor include lucruri precum controlul mediului plăgii, care poate afecta în cele din urmă calitatea vieții. De exemplu, tumorile fungating poate fi destul de înțepător. Tratarea lor cu înmuiere a acidului dakin sau acetic și gelul topic de 0,75% metronidazole poate controla mirosul, îmbunătățind în final calitatea vieții pacientului.2


2. Nutriția joacă un rol vital în vindecarea rănilor.

Există o veche zicală "ești ceea ce mănânci." Ei bine, ce se întâmplă dacă ceea ce nu sunt mananca este de fapt afectează capacitățile de vindecare mai mult? Potrivit Indicelui de vindecare a rănilor (WHI), un instrument pentru prezicerea vindecării rănilor, malnutriția a fost un factor semnificativ din punct de vedere statistic în vindecarea tuturor tipurilor de răni.3 Mulți dintre pacienții noștri sunt compromiși din punct de vedere nutrițional, lipsiți de vitamina D, proteine, zinc - lista continuă. Lecție: dacă aveți un pacient care are o rană pentru care faceți totul, faceți câteva analize. Începeți să le completați cu o multivitamină, vitamina D și proteine (în funcție de funcția lor renală). De asemenea, referindu-se un pacient cu o rană cronică la un dietetician este o idee mare.


3. Este OK să se spele o rană cu apă și săpun.

"Nu-mi pot uda rana, "Am cumpărat acest demachiant de la magazin" și "Nu am făcut un duș adevărat de trei luni." Aud adesea pacienți spunând aceste fraze. Există această noțiune greșită că nu poți spăla o rană sau să o uzi cu apă. Au fost efectuate studii care nu au arătat nici o diferență în rata de infecție a rănilor irigate cu apă de la robinet sau soluție salină, ceea ce face o metodă sigură și rentabilă pentru a curăța rănile.4 Eu spun adesea pacienților că, dacă nu aveți apă bine, este important să se spele întreaga zonă din jurul plăgii pentru a ajuta la prevenirea supracreșterea bacteriilor și flora normală care se găsesc pe piele.


4. Nici un pansament de lux nu poate compensa o afecțiune patologică netratată.

S-ar putea crede acest lucru este destul de auto-explicativ. Cu toate acestea, timp după timp văd acest aspect fiind peste uitat. De multe ori ca specialiști, suntem fixați doar pe rană și nu ne uităm la pacientul general. Pacienții cu o hemoglobină A1C de 12 sau un ABI de 0,6 nu sunt niciodată de gând să vindece rănile lor, indiferent de cât de fantezie, scumpe, sau uimitor de tratament topic este.


5. Uneori, de fapt, trebuie să fie un detectiv.

Să fiu detectiv e partea mea preferată din profesia asta. Trebuie să ia o istorie completă și fizice de la pacient. De exemplu, am avut o pacientă care a fost plasarea unui gel vasoconstricting pentru artrita ei pe pielea ei și apoi a procedat la utilizarea unui relaxant musculare mentol aerosol în aceeași zonă, ținându-l în același loc și pulverizare pentru o perioadă lungă de timp, care a cauzat degerături ei. A fost la alți trei furnizori înainte să mă vadă. Ca detectiv, trebuie să realizezi că dacă o rană nu se vindecă pe traiectoria normală, mai ales dacă este o rană cronică, pentru a face o biopsie. Marjolijn, sau carcinom cu celule scuamoase, poate apărea din răni cronice sau cicatrici vechi. O teorie este că cancerul cu celule scuamoase prosperă pe zona de inflamație, iar rănile cronice sunt adesea blocate într-o stare inflamatorie cronică.5


6. Reacția pe care o aveți atunci când spuneți cuiva că sunteți specialist în răni.

"Ești un ce? Ce-i asta, chiar?" Mi se cere asta de multe ori când le spun oamenilor cu ce mă ocup. Odată ce am început să-l explice pentru ei, ei au, în general, această privire de neîncredere pe fata lor. Eu conduc de obicei cu "Ei bine, dacă nu aveți o rană cronică sau o complicație chirurgicală, atunci probabil că nu știu specialitatea mea există." Cu toate acestea, atunci când aveți nevoie de cineva care are o pregătire avansată extinsă în tratamentul rănilor ... Vei fi bucuros că facem ceea ce facem.


Referinţe

1. Organizația Mondială a Sănătății. Programe naționale de combatere a cancerului: poliții și orientări manageriale. Geneva, Elveția: Organizația Mondială a Sănătății;2002.

2. Watanabe K, Shimo A, Tsugawa K, Tokuda Y, Yamauchi H, Miyai E, Takemura K, Ikamoma A, Nakamura S. Dezodorizarea sigură și eficientă a tumorilor fungating malodoroase folosind metronidazole topic 0,75% gel (GK567): un multicentric, open-label, faza III studiu. Suport de îngrijire a cancerului. 2016. 24:2583-2590.

3. Fife C. "Oamenii mor de foame- în sala de așteptare." Caroline Fife MD Blog. Octombrie 2018

4. Sardina D. "Este practica de curățare rana până la data?" Consilier pentru îngrijirea rănilor. 2018.

5. Pekarek B, Buck S, Osher L. O revizuire cuprinzătoare privind ulcerele marjolină: diagnostic și tratament. Jurnalul Colegiului American al Specialiștilor Certificați pentru Răni. 2011. 3(3):60-64

6. Fundația cancerului de piele. Carcinom cu celule scuamoase- cauze și factori de risc. 2018.