pansament din spumă siliconică

- May 15, 2020-

1. Ce este un pansament din spumă de silicon?

Un pansament din spumă de silicon este un pansament acoperit cu spumă de silicon ca adeziv sau un strat de contact al plăgii. Proprietățile intrinseci ale spumei de silicon sunt astfel încât aceste pansamente pot fi îndepărtate fără a provoca traume la rană sau la pielea din jur.


2. Care sunt principalele indicații pentru pansamentele din spumă de silicon?

Pansamentele din spumă din silicon sunt potrivite pentru aproape toate indicațiile în care este important să se prevină traumatisme la rană și pielea înconjurătoare și dureri pentru pacient. Diferitele tipuri de pansamente din spumă de silicon răspund nevoilor clinice diferite.


3. Pansamentele din spumă siliconică pot provoca reacții ale pielii?

Siliconul este inert și este mai puțin probabil să provoace reacții de sensibilitate decât multe alte materiale utilizate în pansamentele rănilor. De asemenea, sunt utilizate pe scară largă în produsele cosmetice de consum și ca adezivi sensibili la presiune în sistemele de administrare a medicamentelor transdermice.


4. Ce avantaje clinice oferă pansamentele din spumă de silicon față de alte tipuri de pansamente?

Studiile publicate sugerează că pacienții ale căror răni sunt îmbrăcați cu pansamente din spumă de silicon prezintă mai puține traume, mai puțin disconfort la îndepărtare și mai puțin macerare decât cei îmbrăcați cu pansamente convenționale, reducând astfel costurile de tratament.


5. Pansamentele din spumă siliconică pot fi utilizate pe rănile infectate?

În cazul în care există semne clinice de infecție, utilizarea pansamentelor din spumă de silicon poate fi continuată dacă se începe un tratament antimicrobian adecvat.


6. Pansamentele din spumă siliconică pot fi utilizate pe ulcerele piciorului diabetic?

Unele rapoarte timpurii sugerează că produsele din spumă de silicon pot avea un rol în tratamentul piciorului diabetic.


7. Pansamentele din spumă siliconică au un rol în gestionarea cicatricelor?

Un grup consultativ internațional de experți în managementul cicatricilor a publicat recent recomandări clinice bazate pe dovezi care susțin utilizarea foilor de gel de silicon ca terapie de primă linie pentru cicatrici hipertrofice imature, liniare și răspândite și a celoidelor minore. Folia cu gel de silicon trebuie, de asemenea, considerată ca o măsură profilactică de primă linie pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării cicatricilor hipertrofice sau a celoidelor după operație.


8. Spuma siliconică este sigură?

Silicoanele sunt inerte din punct de vedere chimic, iar efectele adverse din utilizarea siliconelor în medicină și chirurgie sunt rare. Rezultatele studiilor efectuate la animale cu siliconi au arătat că nu provoacă reacții ale pielii sau toxicitate sistemică. Spuma de silicon a fost aprobată pentru utilizarea în gestionarea rănilor de către organele de reglementare din întreaga lume.


9. Există vreo literatură publicată care să sprijine utilizarea produselor din spumă siliconică?

A. Au fost publicate numeroase lucrări care descriu proprietățile siliconului și utilizarea pansamentelor din spumă de silicon. Acestea includ:

b. Dahlstrom KK. Un nou pansament din cauciuc siliconic folosit ca pansament temporar înainte de grefarea pielii divizate. Un studiu randomizat. Scand J Plast Reconstr Surg Hand Surg 1995; 29 (4): 325-27.

c. Dykes PJ, Heggie R, Hill SA. Efectele pansamentelor adezive asupra stratului cornos al pielii. Jurnal de îngrijire a rănilor 2001; 10 (2): 7-10.

d. Dykes PJ, Heggie R. Legătura dintre forța de coajă a pansamentelor adezive și disconfort subiectiv la subiecții voluntari. Journal Wound Care 2003; 12 (7): 260-62.

e. Gotschall CS, Morrison MI, Eichelberger MR. Studiu prospectiv, randomizat, al eficacității Mepitel la copiii cu scalduri cu grosime parțială. Refacere a îngrijirii J Burn 1998; 19 (4): 279-83

f. Mustoe TA, Cooter RD, Gold MH, Hobbs FDR și colab. Recomandări clinice internaționale privind combaterea cicatricelor. Plast Reconstr Surg 2002; 110 (2): 560-71.

g. Platt AJ, Phipps A, Judkins K. Un studiu comparativ al pansamentului din plasă din silicon și al pansamentului din tifon din parafină în siturile grefate de piele. Arsuri 1996; 22 (7): 543-45.

h. Meaume S, Van De Looverbosch D, Heyman H, Romanelli M, Ciangherotti A, Charpin SA. Studiu pentru a compara o nouă pansament auto-aderent din spumă de silicon cu un pansament polimeric auto-aderent în ulcerele de presiune din stadiul II. Managementul rănilor ostomate 2003; 49 (9): 44-51.

i. Vloemans AF, Kreis RW. Fixarea grefelor de piele cu un nou pansament din cauciuc siliconic (Mepitel). Scand J Plast Reconstr Surg Hand Surg 1994; {{1}} (1): 75-76.

j. Williams C. Mepitel. Br J Nurs 1995; {{1}}} (1): 5 1 - 52, 54-55.

k. Young M, Robbie J. Studii de caz: utilizarea Mepitel și Mepilex. Managementul piciorului diabetic: un ghid pentru evaluarea și gestionarea ulcerelor piciorului diabetic. Piciorul diabetic 2002; 5 (3): supliment.