Tratamentul ulcerului la picioare

- Jan 07, 2021-

Cu un tratament adecvat, majoritatea ulcerelor venoase ale piciorului se vindecă în decurs de 3 până la 4 luni.

Tratamentul trebuie întotdeauna efectuat de un profesionist din domeniul sănătății instruit în terapia de compresie pentru ulcerele gambelor. Aceasta va fi, de obicei, o asistentă medicală de practică sau de district.


Curățarea și pansamentul ulcerului

Primul pas este de a îndepărta orice resturi sau țesuturi moarte din ulcer și de a aplica un pansament adecvat. Aceasta oferă cele mai bune condiții pentru ca ulcerul să se vindece.

Un simplu pansament nelipicios va fi folosit pentru a vă îmbrăca ulcerul. De obicei, acest lucru trebuie schimbat o dată pe săptămână.

Mulți oameni consideră că pot gestiona curățarea și îmbrăcarea propriului ulcer sub supravegherea unei asistente.


Comprimare

Pentru a îmbunătăți circulația venei în picioare și pentru a trata umflarea, asistenta medicală va aplica un bandaj ferm de compresie peste piciorul afectat.

Aceste bandaje sunt concepute pentru a-ți strânge picioarele și a încuraja sângele să curgă în sus către inima ta.

Există multe tipuri diferite de bandaj sau ciorapi elastici folosiți pentru tratarea ulcerelor venoase ale piciorului, care pot fi făcute în 2, 3 sau 4 straturi diferite.

Aplicarea unui bandaj de compresie este o procedură pricepută și ar trebui să fie făcută numai de personal medical calificat.

Bandajul se schimbă o dată pe săptămână, când se schimbă pansamentul.

Când bandajele de compresie sunt aplicate pentru prima dată pe un ulcer nesănătos,&# 39 este de obicei dureros.

În mod ideal, ar trebui să aveți paracetamolor sau un calmant alternativ prescris de medicul dumneavoastră de familie.

Durerea se va diminua odată ce ulcerul începe să se vindece, dar aceasta poate dura până la 10 până la 12 zile.

Este important să purtați bandajul de compresie exact așa cum este indicat. Dacă aveți probleme, cel mai bine este să contactați asistenta în loc să încercați să o eliminați singură.

Dacă bandajul de compresie se simte puțin prea strâns și este inconfortabil în pat noaptea, ridicarea pentru o scurtă plimbare vă va ajuta de obicei.

Dar va trebui să tăiați bandajul dacă:

● suferiți de dureri severe la partea din față a gleznei

● suferiți de dureri severe pe vârful piciorului

● degetele de la picioare devin albastre și umflate

Odată ce ați îndepărtat bandajul, asigurați-vă că vă mențineți piciorul foarte ridicat și contactați medicul sau asistenta medicală cât mai curând posibil.

În unele clinici, echipele de specialiști folosesc noi alternative la bandajele de compresie, cum ar fi ciorapii speciali sau alte dispozitive de compresie.

Este posibil ca acestea să nu fie disponibile în fiecare clinică, dar ar putea schimba modul în care ulcerele sunt tratate în viitor.

Specialistul dvs. vă va putea sfătui dacă o abordare diferită vă poate ajuta.


Tratarea simptomelor asociate

Umflături la nivelul picioarelor și gleznelor

Ulcerele venoase ale piciorului sunt adesea însoțite de umflarea picioarelor și gleznelor (edem), care este cauzată de lichid. Acest lucru poate fi controlat prin bandaje de compresie.

Menținerea piciorului ridicat ori de câte ori este posibil, în mod ideal cu degetele de la picioare deasupra șoldurilor, va ajuta, de asemenea, la ușurarea umflării.

Ar trebui să puneți o valiză, o pernă de canapea sau o pană de spumă sub fundul saltelei pentru a vă menține picioarele ridicate în timp ce dormiți.

De asemenea, ar trebui să vă mențineți cât mai activ posibil și să vă propuneți să continuați cu activitățile dvs. normale.

Exercițiile regulate, cum ar fi o plimbare zilnică, vor ajuta la reducerea umflăturii picioarelor.

Dar ar trebui să evitați să stați sau să stați nemișcați cu picioarele în jos. Ar trebui să vă ridicați picioarele cel puțin la fiecare oră.

Piele iritata

Unele persoane cu ulcere venoase ale piciorului dezvoltă erupții cutanate cu piele solzoasă și cu mâncărime.

Aceasta este adesea cauzată de eczeme varicoase, care pot fi tratate cu o cremă hidratantă (emolientă) și, ocazional, cu un crem sau unguent ușor de corticosteroid.

În cazuri rare, poate fi necesar să fiți direcționat la un dermatolog (specialist în piele) pentru tratament.

Mâncărimea pielii poate fi uneori cauzată și de o reacție alergică la pansamente sau creme aplicate de asistenta dumneavoastră. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesar să fiți testat pentru alergii.

Este important să evitați zgârierea picioarelor dacă se simt mâncărime, deoarece aceasta dăunează pielii și poate duce la ulcere ulterioare.


Ai grijă de tine în timpul tratamentului

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să vă vindecați ulcerul mai repede.

● Încercați să păstrați activ mersul regulat. Așezarea și starea nemișcată fără a vă ridica picioarele pot face ulcerele venoase ale piciorului și umflarea se pot agrava.

● Ori de câte ori stai sau stai întins, păstrează piciorul afectat ridicat.

● Exercitați-vă regulat picioarele mișcându-vă picioarele în sus și în jos și rotindu-le la glezne. Acest lucru poate ajuta la încurajarea unei circulații mai bune.

● Dacă sunteți supraponderal, încercați să reduceți greutatea cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate.

● Opriți fumatul și modificați consumul de alcool. Acest lucru poate ajuta ulcerul să se vindece mai repede.

● Aveți grijă să nu vă răniți piciorul afectat și purtați încălțăminte confortabilă și bine potrivită.

De asemenea, vă poate fi de ajutor să participați la un club local pentru picioare sănătoase, cum ar fi cele furnizate de Fundația Lindsay Leg Club, pentru asistență și sfaturi.


Tratarea unui ulcer infectat

Un ulcer produce uneori o cantitate mare de deversare și devine mai dureros. De asemenea, poate exista roșeață în jurul ulcerului.

Aceste simptome și senzația de rău sunt semne de infecție.

Dacă ulcerul dumneavoastră se infectează, acesta trebuie curățat și îmbrăcat ca de obicei.

De asemenea, ar trebui să vă ridicați piciorul de cele mai multe ori. Vi se va prescrie un curs de antibiotice de 7 zile.

Scopul tratamentului cu antibiotice este de a elimina infecția. Dar antibioticele nu vindecă ulcerele și ar trebui utilizate numai în cure scurte pentru tratarea ulcerelor infectate.