Cum se folosește mierea pe răni?

- Dec 21, 2020-

Oamenii folosesc mierea de mii de ani pentru vindecarea rănilor. Deși acum avem alte opțiuni foarte eficiente de vindecare a rănilor, mierea poate fi în continuare bună pentru vindecarea anumitor răni.

Mierea are proprietăți antibacteriene și un echilibru unic al pH-ului care promovează oxigenul și compușii vindecători către o rană.
Înainte de a ajunge în cabinetul dvs., știți că profesioniștii în îngrijirea rănilor folosesc miere de calitate medicală pentru vindecarea rănilor cronice și a altor leziuni.
Citiți mai departe pentru mai multe informații despre momentele corecte și greșite de a folosi miere pentru vindecarea rănilor.


Mierea este eficientă pentru vindecare?
Mierea este o substanță zaharată, siropoasă, care s-a dovedit a avea componente bioactive care pot ajuta la vindecarea rănilor.
Potrivit unei analize de literatură publicate în revista Wounds, mierea oferă următoarele beneficii în vindecarea rănilor:
●PH acid promovează vindecarea.Mierea are un pH acid între 3,2 și 4,5. Atunci când este aplicat pe răni, pH-ul acid încurajează sângele să elibereze oxigen, ceea ce este important pentru vindecarea rănilor. Un pH acid reduce, de asemenea, prezența unor substanțe numite proteaze care afectează procesul de vindecare a rănilor.
●Zaharul are un efect osmotic.Zahărul prezent în mod natural în miere are ca efect extragerea apei din țesuturile deteriorate (cunoscut sub numele de efect osmotic). Acest lucru reduce umflarea și încurajează fluxul limfatic pentru a vindeca rana. De asemenea, zahărul extrage apa din celulele bacteriene, ceea ce le poate ajuta să nu se înmulțească.
●Efect antibacterian.S-a demonstrat că mierea are un efect antibacterian asupra bacteriilor prezente frecvent în răni, cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) și Enterococi rezistenți la vancomicină (VRE). O parte din această rezistență se poate datora efectelor sale osmotice.


Majoritatea profesioniștilor din domeniul medical folosesc un anumit tip de miere pe răni numită miere de Manuka. Această miere provine din copacii Manuka. Mierea de Manuka este unică prin faptul că conține compusul metilglioxal. Acest compus este citotoxic (ucide bacteriile) și este o moleculă mică care poate trece mai ușor în piele și bacterii.


Mierea și tipurile de răni
Profesioniștii în vindecarea rănilor au folosit mierea pentru a trata următoarele tipuri de răni:
○ fierbe
○ arsuri
○ răni și ulcere nevindecătoare
○ sinusul pilonidal
○ ulcere venoase și diabetice ale piciorului
Cercetătorii au realizat o varietate de studii cu privire la eficacitatea mierii ca tratament pentru o varietate de răni.
Cercetătorii au concluzionat că mierea pare să ajute mai bine la vindecarea arsurilor cu grosime parțială și a rănilor postoperatorii infectate mai bine decât multe tratamente convenționale. Cu toate acestea, nu au existat suficiente studii la scară largă și de înaltă calitate pentru a face în mod concludent recomandări pentru alte tipuri de plăgi.


Cum aplicați miere pentru răni?
Dacă aveți o rană sau o arsură care nu se va vindeca, este important să consultați un medic înainte de a utiliza miere pe rană. Întrebați medicul dacă mierea este o posibilitate de tratament.
Pentru rănile severe, cel mai bine este ca un medic sau o asistentă medicală să vă arate cum să aplicați mierea prima dată. Acest lucru se datorează faptului că cantitatea de miere și modul în care se aplică pansamentul pot avea un impact cât de eficient va fi vindecarea rănilor.