Arsuri de gradul I și II

- Oct 28, 2019-

Profesioniștii din domeniul sănătății se confruntă cu arsuri frecvent în populațiile lor de pacienți și trebuie să fie capabili să diferențieze tipurile de arsuri, precum și să știe cum să trateze leziunile prin arsuri utilizând standardele actuale de practică. Următoarea este o privire de ansamblu a arsurilor de primul și al doilea grad, inclusiv fiziopatologie și tratament.

Arsuri de gradul I

Arsurile de prim grad, adesea denumite arsuri superficiale, afectează numai epiderma sau stratul exterior al pielii. Sunt uscate, roșii și pot fi foarte dureroase. Când este atins, pielea care este arsă superficial se va albi. Epiderma rănită se va încetini după câteva zile. Aceste arsuri se vindecă rapid și nu provoacă cicatrici.

Arsurile de gradul I nu sunt considerate a fi răni deschise; prin urmare, nu necesită pansamente. Compresele reci pot oferi o ușurare a durerii. În plus, hidratantele pot crește confortul. Analgezice pot fi necesare pentru pacienții care prezintă arsuri mari de primul grad. Unii pacienți pot necesita chiar spitalizare pentru a controla durerea. Antimicrobiene nu sunt necesare pentru arsuri de primul grad. Pacienții pot fi sfătuiți să aplice un produs hidratant care conține un bloc solar pentru zonele arse până la vindecarea completă a arsurilor.

Arsuri de gradul II

Arsurile de gradul doi, denumite și arsuri cu grosime parțială, sunt împărțite în două categorii:

· Arsuri superficiale cu grosime parțială - aceste arsuri implică epidermul și dermul. Dermul este implicat doar superficial. Arsurile de gradul doi sunt umede și roșii. Poate exista formare de blister. Aceste arsuri sunt foarte dureroase datorită faptului că terminațiile nervoase sunt intacte, dar sunt expuse din cauza pierderii epidermei. Cicatricea poate rezulta, dar este, în general, minimă. Arsurile superficiale cu grosime parțială se vindecă în mod normal în aproximativ două săptămâni.

· Arsuri cu grosime parțială profundă - aceste arsuri implică epiderma și se extind prin cea mai mare parte a dermului. Sunt mai puțin roșii și sunt mai uscate decât arsurile superficiale de gradul doi. De asemenea, pot fi mai puțin dureroase. Aceste arsuri pot dura până la o lună pentru a se vindeca, iar cicatrizarea poate fi extinsă.

Este important să ne amintim că arsurile conțin adesea un amestec de adâncimi de arsură; prin urmare, este posibil ca un pacient să aibă zone de arsuri de gradul doi și doi.